Gulv på grunn
Her har vi samlet diverse informasjon om hva som er viktig for deg som skal kjøpe betong til gulv på grunn.
Valg av riktig betongkvalitet
Det er flere ting man må tenke på når man skal velge riktig betongkvalitet til gulv, bl.a. hvilket miljø det skal stå i. Tabellen viser de vanligste typene betong til ulike typer bygg. Ute gjelder også at det skal være frostbestandig. De fleste gulv innendørs støpes med B30 M60 el B35 M45, og utendørs med B35 M45 eller MF45. Husk også å spørre oss om fiberarmering kan være aktuelt. Vi anbefaler stort sett fiberarmerte gulv. Det er lettere å håndtere siden betongen kommer ferdig armert og man slipper innkjøp, mellomlagring og jobben med å legge armeringsnett.
Varme og vind er med på å øke faren for sprekker i betongen. På bildet ved siden av kan du se hva du kan gjøre av enkle tiltak for å unngå opprissing.
Lurer du på hva som skal til for å velge en mer miljøvennlig betong? Les mer om hva du som kunde kan gjøre for å holde klimagassutslippet nede ved bestilling av betong.
Ønsker du en annen farge på betongen eller kanskje en spesiell type tilslag. Les her om våre spesialbetonger.
Stålfiberarmering til konstruktiv bruk
Gjennom vår stålfiberleverandør, Bekaert, kan vi regne om flere konstruksjonstyper med tradisjonell armering til stålfiberarmering evt en kombinasjon mellom slakkarmering og stålfiberarmering. Dette være seg gulv på grunn eller etasjeskille. All dimensjonering av konstruksjonen gjøres av Bekaert i samarbeid med Rådgivende ingeniør bygg (RiB) iht. norske standarder og NB38 –Fiberarmert betong i bærende konstruksjoner.
SRA
Ønsker du et gulv med lite svinn? MasterLife 900 er et tilsetningsstoff som kan bestilles sammen med gulvbetong. Last ned produktark her.
UNI Fugefritt, støp store fugefrie gulvflater
UNI Fugefritt består av ferdig fiberarmert betong tilsatt svinnreduserende stoff (SRA) som gjør at man kan støpe fugefrie gulvflater opp til 1300m2. Les mer her!
Sjokktørking og konsekvenser
En vanlig feil en gjør når bygget er lukket, at man går i gang med “sjokk”-tørking av bygget med avfuktere og varme. Gjerne med temperaturer opp til 25-30 grader. Det som da skjer, er at betongoverflaten i gulvet tørker raskere enn resten av gulvets tverrsnitt. Overflaten trekker seg sammen mot midten av gulvet og dermed hever ytterkantene av gulvet seg. Dette kalles kantreising, og kan utgjøre flere centimeter. Den vil over tid (år) minke noe, men vil aldri gå helt tilbake til plant gulv. Det er derfor viktig å tørke ut gulvet med lavere temperaturer, gjerne rundt 10-15 grader.
Her kan du lese mer om støp av garasjegulv.